SYMBOLS Stories of cultural life.

Leon Štukelj (1898 - 1999)

Leon Štukelj, legenda slovenskega in svetovnega športa, je zapisan v zgodovini kot tekmovalec z največ uspehi na velikih mednarodnih športnih tekmovanjih, kot so svetovna prvenstva in olimpijske igre. Uspelo se mu je uvrstiti v sam svetovni vrh, kjer je bil vse od svetovnega prvenstva v Ljubljani leta 1922 do olimpijskih iger v Berlinu leta 1936.

Skupno je bil Štukelj na sedmih velikih svetovnih tekmovanjih kar dvanajstkrat med prvimi tremi, od tega osemkrat prvi, šestkrat drugi in šestkrat tretji. Samo na olimpijskih igrah si je pritelovadil šest odličij, od tega dve zlati v Parizu leta 1924, eno zlato in dve bronasti v Amsterdamu leta 1928 in za zaključek kariere še eno srebrno v Berlinu leta 1936.

Vsi ti uspehi in osvojene kolajne ga še vedno uvrščajo na mesto najuspešnejšega slovenskega telovadca in športnika vseh časov ter velikana svetovne telovadbe.

Od leta 1936 je bil član Rotary kluba Maribor, najstarejšega Rotary kluba v Sloveniji. Z okupacijo Jugoslavije je aprila 1941 klub prenehal delovati, zaradi neodobravanja takratne oblasti pa tudi po drugi svetovni vojni klub ni znova oživel. Štukelj je nato leta 1993 pomagal pri ponovni vzpostavitvi Rotarijanstva na Slovenskem. Po njem Rotarijci imenujejo svojo fundacijo.

Leon Štukelj se je rodil v Novem mestu, vendar je živel v Mariboru 72 let. V olimpijskem letu 1924 je diplomiral na ljubljanski Pravni fakulteti.

Mariborčani se ga radi spominjajo kot rednega sprehajalca v Mestnem parku, njemu v spomin pa sta posvečena športna dvorana "Univerzitetni športni center Leona Štuklja" in trg Leona Štuklja.

Eden najznamenitejših trenutkov njegovega življenja je iz leta 1996, ko je v Atlanti (ZDA) pri 97 letih na otvoritvi olimpijskih iger navdušil ameriškega predsednika Billa Clintona s svojo vitalnostjo.

VIRI:

  • http://ar-tour.com/guides/park-spominov-pobrezje/leon-stukelj-1898---1999.aspx
  • https://sl.wikipedia.org/wiki/Leon_%C5%A0tukelj
Keywords:
Leon Štukelj
Rotary klub Maribor
pot rotarijcev
pokopališče Pobrežje