SYMBOLS Stories of cultural life.

Perspektiven telovadec

Figura telovadca na nagrobni plošči tukaj pokopanega mladeniča je večplastni simbol. Tako kot predstavlja športno aktivnost, ki je bila nekoč paradni konj mesta ob Dravi, je simbol tragične nesreče mladega perspektivnega telovadca. Po Ivanu Šalamunu, gimnastičnem upu, ki se je usodno poškodoval pri izvajanju zahtevne vaje, je poimenovano gimnastično tekmovanje z več desetletno tradicijo.

Začetki slovenske športne gimnastike v Mariboru segajo v leto 1907, ko je bilo ustanovljeno športno društvo Sokol Maribor. Njegovi člani so odigrali pomembno vlogo pri oblikovanju nacionalne identitete in kasneje v bojih za severno mejo. Še posebej dragocen je njihov prispevek na področju športne gimnastike. Dobri dve desetletji po ustanovitvi društva je moški del ekipe posegel v svetovni vrh. Mariborska Sokola Leon Štukelj in Josip Primožič sta v naslednjem desetletju osvojila šest medalj na olimpijskih igrah (zlato, dve srebri in tri bronaste) in devet medalj na svetovnih prvenstvih (šest zlatih in tri bronaste). Pri tem gre še posebej izpostaviti izjemen dosežek Primožiča, ki je na svetovnem prvenstvu v Luksemburgu leta 1930 osvojil pet zlatih medalj. Še istega leta je bilo v Mariboru ustanovljeno novo sokolsko društvo, Sokol Maribor I., ki se je pridružilo staremu.

Enaintrideset let kasneje, ko je društvo že nekaj časa preimenovano v Društvo za šport in rekreacijo Železničar, se ekipa mladih telovadcev odpravi v Ljubljano. Med njimi je mlad perspektiven telovadec. Drugi član ekipe, g. Darko Šoštarič, se spominja: »Pripravljeno smo imeli skupinsko točko, ki je vključevala atraktiven element na nekakšni gugalni deski, ki je omogočala, da je en telovadec odbil drugega in ta je izvedel salto«. Pred nastopom so imeli generalko, na kateri sta Šoštarič in Špendl imela tremo, zato salte nista izvedla. Po končani vaji so poskusili še enkrat. »Tudi Ivan je želel poskusiti ponovno, a žal je bil to njegov zadnji skok. Reflektorji so ga zaslepili, odrinil se je prehitro in rotacije je bilo preveč. Z glavo je treščil ob beton in za posledicami tri dni kasneje v bolnišnici umrl«. Leta 1967 se je med prijatelji iz gimnastičnega društva Železničar porodila zamisel o organiziranju spominskega tekmovanja, ki so ga poimenovali po tragično preminulem kolegu.

Njegov memorial je kasneje veljal za eno najkakovostnejših tekmovanj v Jugoslaviji. Leta 1974 postane mednarodno tekmovanje, kasneje prizorišče tekem svetovnega pokala... Vsakoletno gimnastično tekmovanje je stalnica športnih prireditev v mestu ob Dravi. Ohranja spomin na prijateljstvo in sodelovanje, ki je vodilo k uspehom, na vesele in tragične zgodbe.

Keywords:
telovadec
gimnastika
gimnastičar