SYMBOLS Stories of cultural life.

Usnjar in trgovec

V najdeni drobni knjižici so s krepko in lepo gotsko pisavo v nemškem jeziku na kratko popisani pomembni dogodki tedanjih dni. Kljub gotskemu rokopisu in starem nemškem besednjaku, predstavlja knjižica pravi biser za zbiralce, etnologe in zgodovinarje.

Dogodki v Mariboru

Posebej zanimivi so zapisi, ki so povezani z dogodki v Mariboru. Tako je zapisal: “Prelivanje krvi v Mariboru 27. januarja 1919. Borba med Nemci in Jugoslovani. 5 mrtvih 40 ranjenih, strašno streljanje. Ali bo Maribor ostal nemški? Strašno!” Omembe vreden je zapis o velikem streljanju v Mariboru v noči od 22. na 23. julij 1919, ko je bilo več mrtvih.

Vsi takšni zapisi v osebni dnevnik so kratke osebne označbe videnja in občutenja tedanjih dogodkov. Po časovnem redosledu so uvrščeni med ostale zapise, kot na primer zapis o nabavi sedežne garniture za vrt ali opreme za konje. Zaporedje, datumi in spontanost vpisov samo potrjujejo resničnost dogodkov tedanjih dni in spremembe, ki so tedaj potekale v Mariboru.

Med drugimi povsem osebnimi vpisi so navedbe o obiskih soproge generala Maistra, posojanju denarja in izvršenih nasilnih ropih v Mariboru, kot na primer dne 13. oktobra 1920. Zapisal je tudi, da je bila v zgradbi 14. januarja 1921 dokončana celotna električna instalacija. Električno osvetlitev pa so prižgali že 8.januarja 1921 v dnevni sobi ob 3. uri popoldan in so bili zelo veseli.

Grob z ženskim kipom

Njegov grob stoji ob kapeli na nekdanjem mestnem delu pokopališča. Opremljen je z ženskim kipom, ki v roki drži oljenko in se z desne strani naslanja na nizek podstavek s palmovim listom in puttom.

Keywords:
Hugo Stark
pokopališče Pobrežje
usnjar
trgovec