SYMBOLS Stories of cultural life.

Liječnik i političar

Nakon diplome djelovao kao liječnik u Kastvu, a od 1879. u Rijeci. Godine 1886. postaje šef kirurgije gradske bolnice. Bio je viši liječnik u austro-ugarskoj vojsci prilikom zaposjedanja Bosne i Hercegovine. U Rijeci specijalizirao godinu poslije, a zatim otišao u Beč specijalizirati kirurgiju i porodništvo.

Vrativši se u Rijeku bio je primarijus kirurg. Oženio je sestru Michele Maylendera, onda jednog od najvažnijih riječkih političara. Bavio se i znanstvenim radom te je objavio preko 20 naučnih radova, od kojih je najpoznatiji onaj objavljen 1908. o primjeni "penelacije" jodnom tinkturom u dezinfekciji kože operacijskog polja. Ova se metoda i danas primjenjuje u čitavom svijetu.

Bavio se i politikom. Jedan od pokretača riječkog iredentizma. Od 28. listopada 1918. do 8. rujna 1920. obnaša dužnost predsjednika talijanskog nacionalnog vijeća u Rijeci koje se zauzima za priključenje Rijeke Italiji.

Između protjerivanja D'Annunzija iz grada na 'krvavi Božić' 1920. i prvih demokratskih izbora novostvorene "Slobodne Države Rijeke" dolazi do političkog vakuuma pa on od 31. prosinca 1920. do 27. travnja 1921. obnaša dužnost predsjednika privremene Vlade.

Izvor