SYMBOLS Stories of cultural life.

Kapetan i osnivač parobrodarskog društva

Rodio se u Bakru 1853. godine kao sin ugledne i tradicionalno pomorske i brodovlasničke obitelji, već u ranoj mladosti opredijelio se za pomorstvo. Nautičku naobrazbu dobio je na jedinoj tadašnjoj nautičkoj školi u Rijeci.

Svršivši nauke, u svojoj 21 godini, pošao je na more i proveo nekoliko godina kao zapovjednik broda, upoznavši pomorski život, njegove teškoće i pomorsku organizaciju u praksi. Nakon nekoliko godina plovidbe u kojima je upoznao sve europske luke i obalu, odlučio je napustiti karijeru moreplovca i posvetiti se brodarstvu.

Nakon što je naslijeđenim kapitalom koji je uvećao, proveo nekoliko godina u trgovini, osnovao je 1884. godine u Rijeci, zajedno s kapetanom Matom Švrljugom i još nekoliko pomoraca, parobrodarsko društvo “M. Švrljuga i drugovi”. Napredovalo je dobro unatoč skromnom parku, kada mu je iznenada zaprijetila opasnost od Mađara kod kojih je probudila ambicija da postanu pomorski narod.

Zato je bilo “Ugarsko-hrvatsko parobrodarsko društvo” osnovano 1891. godine. Od samog osnutka je moreplovac sa svojom neumornom energijom i organizacijskim talentom rukovodio sudbinom društva.

Bio je svestrani i obrazovan pomorac koji je pratio svaku djelatnost na polju pomorstva u Europi, kod svih vodećih nacija i u svim velikim europskim lukama. Bio je stručnjak u tehnici, organizaciji i ekonomiji pomorstva, te je bio poznat i izvan Hrvatske.

Izvor

Keywords:
Kozala
rijeka
Kopaitić Battagliarini
dome
cross
clover
stars
star of David

Other points at Istraži groblje Kozala

Linked guides, points, images, videos, ...